Susreti predstavnika udruženja vjeroučitelja u Sarajevu

Udruženje za dijalog u porodici i društvu „Mali Koraci“ organizovali su 5. oktobra susret predstavnika udruženja vjeroučitelja iz Sarajeva, Tuzle i Jajca  pod nazivom:„JAČANJE KAPACITETA UDRUŽENJA VJEROUČITELJI/CA U BOSNI I HERCEGOVINI SA POSEBNIM NAGLOSKOM NA MIROVNOM RADU“. Pored predstavnika udruženja susretu su prisustvovali i vjeroučitelji iz Bihaća i Gornjeg Vakufa.

Susrete je otvorila predsjednica „Malih koraka“, mr. Amra Pandžo temom : „Civilno društvo, udruženja vjeroučitelja/ica, mirovni rad“, gdje je objasnila osnovne principe djelovanja nevladinog sektora i značaj koji ima civilno društvo u izgradnji mira.

Zijad Okanović, predsjednik Udruženja vjeroučitelja KS, također je ušestvovao u izlaganju sa temom: „Udruženje vjeroučitelja Kantona Sarajevo: iskustva i preporuke“. Udruženje “Mali koraci” su predstavili aktivnosti koje je su realizovali kroz mnogobrojne projekte od 2006. do danas. Kroz diskusiju, nakon izlaganja, razmijenjena su iskustva koje imaju aktivisti ovog Malih koraka kao pioniri u udruživanju vjeroučitelja.

Nakon pauze nastavilo se izlaganjem Alema  Dedića, predsjednika Udruženja vjeroučitelja TK, temom:„Načini rada Udruženja vjeroučitelja Tuzla“  u kome je predstavljen rad ovog udruženja, njegovi uspješno realizovani projekti ali i problemi na koje je nailazilo u svom radu.

Vjeroučitelj iz G.Vakufa, Saudin Cokoja, svoje izlaganje je nazvao :”Nastava vjeronauke: nove ideje i novi pogledi” . U izuzetno zanimljivom izlaganju on je predstavio svoje viđenje vjeronauke i pozicije vjeroučitelja u nastavnom procesu. Svoje viđenje savremenog vjeroučitelja potkrijepio je prezentiranjem projekata koje je realizovao sa svojim učenicima i  roditeljima i pozitivnim ocjewnama tih projekata.

Tematski dio završen je izlaganjem vjeroučiteljice katoličkog vjeronauka u OŠ “13. rujan”, Ive Klarić u Jajcu.. Ona je, zajedno sa glavnim imamom medžlisa IZ Jajce, Zehrudinom Hadžićem, predstavila aktivnosti i projekte koje je imalo ovo neformalno udruženje vjeroučitelja islamske i katoličke vjeronauke u Jajcu.

Radni dio susreta je završen kreativnom radionicom “Živjeti s mirom” koje su vodile volontreke “Malih Koraka”. Zajednički ručak uz ugodni razgovor i druženje bio je vrhunac ovih korisnih i uspješno realiziranih susreta.