Mali koraci na konferenciji u Varšavi

Naša aktivistkinja Mirjam Piplica, bila je učesnik konferencije pod naslovom “Peace Spirituality Encounter: Drawing from History- Transforming the Present, Creating a Future for Peace”, koja se održavala u Varšavi, Poljska, u maju tekuće godine u organizaciji Pax Christi International i pod pokroviteljstvom Renovabisa. Ovdje možete pročitati njenje zabilješke i opaske sa konferencije.

U organizaciji Pax Christi International i pod pokroviteljstvom Renovabisa, od 15. – 18. maja 2013. g. u Varšavi, Poljska, održana je konferencija na temu “Peace Spirituality Encounter: Drawing from History- Transforming the Present, Creating a Future for Peace”. Kao predstavnici Bosne i Hercegovine, u sklopu Southeastern problematike, pozvani su “Mali koraci” iz Sarajeva. Moja malenkost, Mirjam Piplica, članica MK, sudjelaovala je na konferenciji, i imala za predstaviti mali projekat pod naslovom “Objective inside to the spirituality of interfaith dialogue in Sarajevo”. U sklopu konferencije bili su predviđeni i posjet logoru u  Auschwitzu, kao i židovsko groblje u Varšavi, te Reformatorska crkva koja je pozicionirana usred nekadašnjeg najvećeg geta u Varšavi. Krajnji cilj cijele konferencije je bio upoznati se sa gorućim problemima trenutno u svijetu (a bile su obuhvaćene sve takve zemlje sa svojim predstavnicima, koliko su imali slobodu prisustvovati), u oblasti postratne, ratne, konflikte tematike, te problemi novonastalih demokratija i slobode govora i izbora.

Na Poljskom primjeru smo učili kako nadvladati međuetničke i nacionalne sukobe, te donijeti prosperitet i suradnju za sve strane (Njemačka, Rusija,..), te kako iz velike tragedije humanosti kao što je ona židovska u II svjetskom ratu, poslati jasnu poruku svijetu, i truditi se oko dostojnog spomena i priznavanja žrtava.

Nadalje upoznati smo sa specifičnim razvojem događaja u raznim dijelovima svijeta, sličnog uzroka, kao i s posljedicama, ali po specifičnosti naroda, vjera i običaja, raznih primjenjivih metodologija. Od Afričkih zbivanja, stalnih iskustava ratovanja, govorio je Južnoafrički buskup, s teorijom “Transformative justice”, koja je posljedica tih iskustava. Iz Holandije slušali smo svjedočanstvo članova jedne aktivne župe usred sivila sekularizma Zapadne Evrope, i njihovih napora da održe kršćanski duh i vrijednosti. Ruski predstavnici, većinom iz NGO sektora, upoznali su nas sa ondašnjim demokratskim političkim sistemom, koji to u stvarnosti nije, te pogubne posljedice pokušaja slobodnog govora, zataškavanja povijesnih činjenica i slično. Ukazano je na važnost Evropske Unije u slučaju evropskih sukoba, te njezine ideje jedinstva na više nivoa, a ne samo ekonomskom, koje su prilično zanemarene. Takvo shvaćeno jedinstvo moglo bi nadvladati pojedinačne sukobe. Na kraju smo došli do teme “ujedinjujućih faktora” kao otpor represiji bilo koje vrste, tj. povratak identitetu, kulturnom, vjerskom i svakom drugom obliku istog, kako bi kako zajednica mirnim putem nadvladali sukob, tj. uzdigli se vlastitim snagama umjesto ratujući jedni s drugima. Jedni drugima nismo prijetnja već je ta različitost kao takva bogatstvo, i temelj svakog daljnjeg napretka, po specifičnosti onog čime kao takvi, drugačiji, možemo pridonijeti. I na kraju, iz iskustva Auschwitza, a i cijele konferencije i novih spoznaja kako i vlastitog iskustva, upućeno je na važnost povratka našem osnovnom izvoru i motivu, Bogu, kao izvoru čovjekoljublja, i zato prvi korak odnosa treba biti međureligijski i ekumenski, naime, vjernici kao takvi, najbolji su graditelji mira, jer postavke od kojih oni polaze u susretu drugog garantiraju mir, ljubav, poštovanje i prosperitet, i osiguranje dostojanstva svakom čovjeku.

Pax Christi sa zaključcima ove konferencije, izrađuje plan rada narednih godina, nužnih aktivnosti, kao što izgrađuje mrežu novih kontakata i održavanje starih sa svojim članovima u cilju što veće produktivnosti. Za nadati se, da ovakva organizacija ovakve moći i utjecaja, u području izgradnje mira, a isto tako jedna od najvećih kršćanskih organizacija u svijetu, sa velikim iskustvom, renomeom i kompetencijom, može prouzrokovati primjetan pomak, preko nas, saradnika, “konkretnih radnika na njivi Božjoj”, i da takvih sinkroniziranim radom diljem svijeta možemo efektnije utjecati na globalnu misao, a posljedično i aktivnosti, a sve u cilju sprečavanja napadanja i onemogućavanja života.