All posts by Dzenan Karac

Proces pomirenja i izgradnje povjerenja u Bosni i Hercegovini

U organizaciji Centra za empirijska istraživanja religije Sarajevo i Univerziteta u Edinburgu u Sarajevu održan je okrugli stol o pomirenju i povjerenju u Bosni i Hercegovini. Na okruglom stolu svoje učešće su upriličili eminentni profesori iz regiona, kao i profesori sa ostalih evropskih univerziteta. Glavni cilj stola je bilo ocjenjivanje izvještaja o pomirenju i povjerenju u četiri regije: Banja Luka, Bugojno, Mostar i Sarajevo.

Continue reading Proces pomirenja i izgradnje povjerenja u Bosni i Hercegovini

Graditeljice mira

Koristeći ideje knjige „Graditeljice mira“ – koja govori o ženama dobitnicama Nobelove nagrade za mir, članovi Malih koraka održali su radionice sa nastavnicima, članovima NGO i mladim ljudima u četiri grada Bosne i Herecegovine. U svim radionicama su korištene teme i situacije iz života dobitnica priznanja, s ciljem usvajanja određenih tehnika i znanja na polju izgradnje mira. Knjiga se sastoji od poglavlja koja govore o životima i izazovima 15 dobitinica priznanja za mir, uključujući i osam radionica koje je nanapisala Amra Pandžo – direktorica MK. Zajedno sa Julianne Funk Deckard, Amra Pandžo je tokom aprila održala svih osam radionica u gradovima: Livno, Banja Luka, Bijeljina i Tuzla. Radionice su realizovane u saradnji sa TPO Fondacijom.

Continue reading Graditeljice mira

Lista donatora 2012

Dragi partneri, u prilogu objavljujemo novi Direktorij donatora koji finansiraju aktivnosti u Bosni i Hercegovini. Pronašli smo veliki broj novih donatora koji su prilično nepoznati u našoj zemlji, iako mnogi imaju specifična područja podrške. Nadam se da će neki od ovdje 172 izlistanih donatora i poziva za projekte biti u skladu sa onim što rade Vaše organizacije, i da ćete moći aplicirati. Mali koraci Vam žele puno sreće u pisanju novih projekata, kao i podršku tokom realizacije istih.

Mreza za izgradnju mira, Direktorij donatora, januar 2012

Aktivisti Malih koraka sa islamskim vjeroučiteljima u Banjalučkom muftijstvu

U banjalučkom muftijstvu 24. decembra 2011. god. aktvisti Malih koraka održali su radionicu za islamske vjeroučitelje.  Zajedno sa banjalučkim muftijom Edhemom ef. Čamdžićem, u radionici je učestvovao 21 vjeroučitelji iz Prnjavora, Kotor Varoša, Ključa, Mrkonjić Grada, Bosanske Gradiške, Bosanske Dubice, Bosanskog Broda, i Dervente.

Continue reading Aktivisti Malih koraka sa islamskim vjeroučiteljima u Banjalučkom muftijstvu

Međunarodni dan nestalih, 30. august

Julianne F. Deckard
Julianne F. Deckard

Moj dolazak u organizaciju Mali koraci bio je tačno kada je pripreman projekat, finansiran od strane ICMP (Međunarodna komisija za nestale), kako na univerzalan i jedinstevn način obilježiti Međunarodni dan nestalih (30. ugust). Nakon završetka rata u Bosni, pordice koje su izgubile svoje najmilije tokom nesretnih događaja u našoj zemlji uz pomoć ICMP osnovali su organizacije koje su zahtijevale od nadležnih organa da se što prije pokrene potraga i ekshumacija za posmrtne ostatke nestalih osoba. Sve organizacije imale su isti cilj – pronalazak njihovih najmilijih, ali političke stranke su iskoristile njihove emocije, upotrijebiši ih za svoje sopstvene ciljeve i na taj način vršeći dodatnu viktimizaciju žrtava, što je uveliko uticalo na međuetničku i međunacionalnu suradnju organizacija.

Continue reading Međunarodni dan nestalih, 30. august

Međunarodni dan ljudskih prava

Članovi Malih koraka pridružuju se milionima aktivista/ca širom svijeta koji se zalažu za ravnopravnost, promoviraju i unapređuju ljudska prava u svojim lokalnim zajednicama, te ovaj dan doživljavaju kao Medjunarodni dan ljudskih prava.  Naša organizacija kao udruženje za dijalog i izgradnju mira u porodici i društvu, nastavit će na putu promoviranja najvećih ljudskih vrijednosti i ljudskih prava u našoj zemlji, i na taj način pokazati da u Bosni Hercegovini ima dovoljno mjesta za one koji žele živjeti i poštovati jednakost, ravnopravnost i pravo na drugo i drugačije. Poštujući Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, kroz uspješno realizirane projekte pokazali smo da smo organizacija koja radi na unapređenju ljudskih prava u zajednici.