All posts by Dzenan Karac

Forum “Most prijateljstva”

Proteklog mjeseca naša organizacija je pozvana da se uključi u forum “Most prijateljstva” zajedno sa ostalim organizacijama iz regiona, koje imaju iste ciljeve na putu promovisanja dijaloga, nenasilja i izgradnje mira. Ovaj forum čine Društvo za toleranciju Bačka Palanka iz Srbije, Udruga „LUČ“ za dijalog i nenasilje Berak iz Hrvatske, i dvije organizacije iz naše zemlje “Živjeti zajedno”, udruženje građana Opštine Derventa i Udruženje za dijalog u porodici i društvu “Mali koraci” iz Sarajeva. Continue reading Forum “Most prijateljstva”

Proces pomirenja i izgradnje povjerenja u Bosni i Hercegovini

U organizaciji Centra za empirijska istraživanja religije Sarajevo i Univerziteta u Edinburgu u Sarajevu održan je okrugli stol o pomirenju i povjerenju u Bosni i Hercegovini. Na okruglom stolu svoje učešće su upriličili eminentni profesori iz regiona, kao i profesori sa ostalih evropskih univerziteta. Glavni cilj stola je bilo ocjenjivanje izvještaja o pomirenju i povjerenju u četiri regije: Banja Luka, Bugojno, Mostar i Sarajevo.

Continue reading Proces pomirenja i izgradnje povjerenja u Bosni i Hercegovini

Graditeljice mira

Koristeći ideje knjige „Graditeljice mira“ – koja govori o ženama dobitnicama Nobelove nagrade za mir, članovi Malih koraka održali su radionice sa nastavnicima, članovima NGO i mladim ljudima u četiri grada Bosne i Herecegovine. U svim radionicama su korištene teme i situacije iz života dobitnica priznanja, s ciljem usvajanja određenih tehnika i znanja na polju izgradnje mira. Knjiga se sastoji od poglavlja koja govore o životima i izazovima 15 dobitinica priznanja za mir, uključujući i osam radionica koje je nanapisala Amra Pandžo – direktorica MK. Zajedno sa Julianne Funk Deckard, Amra Pandžo je tokom aprila održala svih osam radionica u gradovima: Livno, Banja Luka, Bijeljina i Tuzla. Radionice su realizovane u saradnji sa TPO Fondacijom.

Continue reading Graditeljice mira

International Peace Research Association (IPRA)

Dear Amra,

Thank you, thank you, thank you to all of our supporters who gave to the IPRA Foundation throughout 2011! Your support is so valuable not only to our budget but also in its endorsement of our work.

We have kicked 2012 off with a record number of applications for the 2012-13 Senesh Fellowship. While it makes it difficult to select one individual to receive the fellowship, it’s encouraging to see such a wide field of impressive young scholars from all over the world entering the peace studies field. I’m also pleased to announced the final Small Peace Research Grant award of 2011:  to Amra Pandzo of Sarajevo for her research project on the evolution and future of the multi-cultural “Bosnian spirit”.   Continue reading International Peace Research Association (IPRA)

Lista donatora 2012

Dragi partneri, u prilogu objavljujemo novi Direktorij donatora koji finansiraju aktivnosti u Bosni i Hercegovini. Pronašli smo veliki broj novih donatora koji su prilično nepoznati u našoj zemlji, iako mnogi imaju specifična područja podrške. Nadam se da će neki od ovdje 172 izlistanih donatora i poziva za projekte biti u skladu sa onim što rade Vaše organizacije, i da ćete moći aplicirati. Mali koraci Vam žele puno sreće u pisanju novih projekata, kao i podršku tokom realizacije istih.

Mreza za izgradnju mira, Direktorij donatora, januar 2012

IZGRADNJA MIRA MOTIVIRANA VJEROM U KONTEKSTU BOSNE I HERCEGOVINE

Amra Pandžo

Izgradnja mira (peacebuilding) širok je fenomen koji se ne isrcpljuje samo akademskim, aktivističkim, političkim, te drugim društvenim  određenjima. Mir je jedna od ključnih kategorija duhovnosti uopće, pa tako i duhovnosti koju baštine vjernici  svih vjera svijeta. Najvjerovatnije ne postoji vjerovanje, formalizirano religijskim sistemom, koje ne sadrži ideju o miru, unutrašnjem i vanjskom, kao o ključnom putu za približavanje Bogu.

Continue reading IZGRADNJA MIRA MOTIVIRANA VJEROM U KONTEKSTU BOSNE I HERCEGOVINE

Aktivisti Malih koraka sa islamskim vjeroučiteljima u Banjalučkom muftijstvu

U banjalučkom muftijstvu 24. decembra 2011. god. aktvisti Malih koraka održali su radionicu za islamske vjeroučitelje.  Zajedno sa banjalučkim muftijom Edhemom ef. Čamdžićem, u radionici je učestvovao 21 vjeroučitelji iz Prnjavora, Kotor Varoša, Ključa, Mrkonjić Grada, Bosanske Gradiške, Bosanske Dubice, Bosanskog Broda, i Dervente.

Continue reading Aktivisti Malih koraka sa islamskim vjeroučiteljima u Banjalučkom muftijstvu

Međunarodni dan nestalih, 30. august

Julianne F. Deckard
Julianne F. Deckard

Moj dolazak u organizaciju Mali koraci bio je tačno kada je pripreman projekat, finansiran od strane ICMP (Međunarodna komisija za nestale), kako na univerzalan i jedinstevn način obilježiti Međunarodni dan nestalih (30. ugust). Nakon završetka rata u Bosni, pordice koje su izgubile svoje najmilije tokom nesretnih događaja u našoj zemlji uz pomoć ICMP osnovali su organizacije koje su zahtijevale od nadležnih organa da se što prije pokrene potraga i ekshumacija za posmrtne ostatke nestalih osoba. Sve organizacije imale su isti cilj – pronalazak njihovih najmilijih, ali političke stranke su iskoristile njihove emocije, upotrijebiši ih za svoje sopstvene ciljeve i na taj način vršeći dodatnu viktimizaciju žrtava, što je uveliko uticalo na međuetničku i međunacionalnu suradnju organizacija.

Continue reading Međunarodni dan nestalih, 30. august

Međunarodni dan ljudskih prava

Članovi Malih koraka pridružuju se milionima aktivista/ca širom svijeta koji se zalažu za ravnopravnost, promoviraju i unapređuju ljudska prava u svojim lokalnim zajednicama, te ovaj dan doživljavaju kao Medjunarodni dan ljudskih prava.  Naša organizacija kao udruženje za dijalog i izgradnju mira u porodici i društvu, nastavit će na putu promoviranja najvećih ljudskih vrijednosti i ljudskih prava u našoj zemlji, i na taj način pokazati da u Bosni Hercegovini ima dovoljno mjesta za one koji žele živjeti i poštovati jednakost, ravnopravnost i pravo na drugo i drugačije. Poštujući Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, kroz uspješno realizirane projekte pokazali smo da smo organizacija koja radi na unapređenju ljudskih prava u zajednici.